De meest gestelde vraag op dit moment bij de Nederlandse Schoenmakers Vereniging is: ”Komen wij in aanmerking voor de TOGS regeling (v.h. Noodloket de € 4.000,-)”
Op dit moment is de status dat wij nog niet op de lijst zijn gepubliceerd. Maar onze stinkende best doen om dat alsnog voor elkaar te krijgen.
Wat is er tot nu toe allemaal gebeurd?
Allereerst toen het kabinet op 17 maart 2020 het noodpakket met maatregelen bekend maakte hebben wij direct aangedrongen op ook opname van de Schoenmakers voor de regeling die toen nog het Noodloket heette. Ook onze ondernemers hebben het ontzettend moeilijk met de 1,5 meter afstand. Daarnaast zijn de winkelcentra en straten natuurlijk door alle verder gaande maatregelen vrijwel leeg gelopen. Het was echter nog steeds afwachten hoe de regeling zou uitpakken.
Op vrijdag 27 maart 2020 werd de regeling daadwerkelijk bekend en open gesteld voor alleen de sectoren die met verplichte sluiting te maken hadden. Ook bij deze sectoren zijn er al een heel aantal die nog steeds niet met hun codes in de regelingen staan.
Na hevige protesten op de zaterdag vanuit de gezamenlijke Detailhandelsbranches werd op zondagochtend 29 maart 2020 bekend dat ook de winkels non-food onder de regeling zouden gaan vallen. Dat leek een opluchting te zijn. Hierbij hebben wij direct overal aangegeven dat de Schoenmakerij t.o.v. alle winkels in de Detailhandel een afwijkende zogenaamde SBI-code hebben 9523. SBI staat voor standaard bedrijfsindeling. De winkels staan in de 47 serie. Onze serie begint met 95 en die staat voor hoofdonderdeel reparatie van computers en consumentenartikelen. De 9523 – reparatie van schoenen en lederwaren is daar een onderdeel van. Daarbij duurde het voor ons gevoel natuurlijk lang voordat de lijst gepubliceerd werd. Op dinsdag 31 maart bleek inderdaad dat men ons “vergeten” was, waarvoor wij al bang waren.
Vanaf zondag hebben wij grootschalig onze lobbykanalen aan alle kanten ingezet. Inmiddels hebben wij via alle mogelijke kanten de afdeling ondernemerschap van het ministerie van Economische Zaken benaderd. Zij zijn zich ten volle bewust van de signalen vanuit de schoenmakerij en doen hun uiterste best om ons daarin te helpen. Het is inmiddels een budgettaire kwestie. We zitten namelijk ook nog eens tussen het volle geweld waarmee nu ook andere sectoren alsnog proberen om onder de regeling te vallen. Terwijl wij eerst eigenlijk “een fout” waren die hersteld moest worden. Uiteraard is ook het RVO volledig op de hoogte. Maar het RVO is alleen maar de uitvoeringsinstantie in dit geval.
MKB-Nederland/VNO-NCW is op volle kracht met en voor ons aan het lobbyen. Zelfs Jacco Vonhof – de voorzitter en Jan Meerman – de vicevoorzitter bemoeien zich persoonlijk met de schoenmakerij. Er wordt volop aan een oplossing gewerkt. Daarbij is niet meer het ministerie van Economische Zaken het probleem maar het ministerie van Financiën vanwege het budget. Daar worden nu dan ook alle pijlen op gericht. Daarnaast zijn wij ook onderdeel van Detailhandel Nederland. Die ook nog eens helpen met de lobby. En ook al mijn persoonlijke contacten op het ministerie zijn ingezet.
Kortom we doen echt onze stinkende best om er voor te zorgen dat de Schoenmakerij ook onder de TOGS valt.
Wij snappen echt niet waarom juist onze kleine ondernemers getroffen worden. Het is niet te verteren dat in dezelfde winkelstraat de kledingwinkel, de schoenenwinkel en zelfs het tuincentrum wel in aanmerking komt voor de regeling maar wij niet.
U bent op dit moment vaak nog de laatste winkels die “open” zijn in spookwinkelcentra en winkelstraten. U kunt niet anders want elke euro is er één.
Wat dat betreft ben ik ontzettend trots op u , onze achterban. Die na de eerste schrik en wanhoop, ik heb inmiddels velen van u gesproken, moedig doorzetten.
De meest creatieve afzettingen in de winkel komen voorbij, van tape op de vloer tot verbrede balies met kratten, lint langs de schappen, plastic boven de balie, senioren uurtjes, haal- en brengdiensten tot een volledig uit de klauwen gelopen actie om mondkapjes te maken.
De inventiviteit, creativiteit en ondernemerschap straalt eraf. En dat vaak voor een omzet van een paar tientjes per dag. Toch houden velen van u moedig vol.
Van die omzet kan echter het licht bijna niet branden, laat staan de rekening van de elektriciteit van de machines worden betaald. Wat dat betreft zijn onze kosten vele malen hoger dan van de gemiddelde non-food winkel.
Allemaal in de wetenschap dat we bovendien de gemiste omzet waarschijnlijk ook niet meer terug gaan verdienen. Het voorjaar en de zomer komen eraan. De betere winterschoenen zullen snel vervangen worden door sandalen en slippers. En een belangrijke klantenkring, de ouderen en een groot deel van de thuiswerkers (denk aan ambtenaren en ander kantoor personeel) komen bijna niet meer buiten. En dragen hele andere schoenen tijdens het thuis werken. Kortom die schoenen slijten nu niet.
Mocht alles later op gang komen. Dan weten we bovendien allemaal dat we maar twee handen hebben, waarmee we niet langer kunnen werken dan de 50, 55 uur per week die we normaal al werkten.
Personeel hebben we veelal niet vanwege de kosten. De NOW (ondersteuningsregeling voor personeel) brengt dus ook nauwelijks verlichting. Maar meestal hebben de schoenmakers eenmanszaken of man/vrouw firma’s die al jaren hun stinkende best doen om als ondernemer hun brood te verdienen.
Ondertussen staan op dit moment de verhuurders te trappelen om de huurpenningen te innen en is er eigenlijk aan het einde van de maand geen geld meer om zelf van te eten. Natuurlijk kunnen we naar de TOZO loketten van de gemeentes. Maar de bedragen daar zijn vaak niet genoeg om te kunnen overleven.
Wat ons betreft heeft de Schoenmakerij dan ook zonder meer recht op de TOGS regeling. Dit zou voor velen van u het verschil maken om te kunnen overleven. Het is daarnaast vooral onverkoopbaar dat nu de buurman of buurvrouw ondernemer wel een beroep op de regeling kan doen maar wij niet.
Dan wordt ook nog veelvuldig de vraag gesteld van mensen die met meerdere SBI-codes staan ingeschreven. U kunt op dit moment alleen een aanvraag indienen met uw hoofdactiviteit en dat is uw eerste SBI-code. Velen van u hebben ook Winkels in lederwaren en reisartikelen staan (47722) Op grond van de koppeling met KVK-nummer komt u daar nu echt niet doorheen. In tegenstelling wat sommige adviseurs u melden.
Op dit moment kunt u dan ook nog steeds de Tijdelijke Ondersteuningsmaatregel Getroffen Sectoren (TOGS) nog niet aanvragen.
Wel kunt u gebruik maken van één van de andere regelingen van uitstel van betaling of de TOZO (Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandige Ondernemers) regeling via de gemeente in uw woonplaats. De laatste stand van alle maatregelen treft u aan op onze speciale Corona pagina op de website.
Ook vele niet-leden hebben wij inmiddels al gesproken. Voel u ook nu weer vrij om deze informatie met collega’s te delen. Juist in deze tijden is een gezamenlijke branche immers belangrijker dan ooit.
Het spijt me verschrikkelijk dat wij u op dit moment nog geen beter bericht kunnen geven. En wij vragen u dus echt om nog even geduld.
Heeft u verder nog vragen of komt u ergens niet uit. Dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Gezien de drukte werkt op dit moment de telefoon het snelst. Daarbij kunnen wij ook vaak meteen peilen of er nog meer vragen leven.
Deze crisis is voor ons economisch onbeschrijfelijk. Maar hoe beter alle Nederlanders zich aan de maatregelen houden. Des te eerder zijn wij ervan af. Hou vol. En pas een beetje op uzelf.
Met vriendelijke groet,
Margret Hoekenga-Idema
Secretaris