De Nederlandse Schoenmakers Vereniging zet zich samen met vier andere brancheorganisaties (ANKO-kappers, KNS-slagers en NBOV-bakkers, VBW-bloemisten) in om de hoge lasten- en regeldruk te verminderen voor het winkelambacht.
Sinds 2014 werken de genoemde branches samen onder de naam Coalitie Winkelambacht. In 2015 startte de bijzondere samenwerking met de overheid en stelde toenmalig minister Kamp geld beschikbaar voor de Maatwerkaanpak Winkelambacht.
Na een zeer uitgebreide inventarisatie van alle problemen waar onze ondernemers tegen aanlopen zijn we tot maar liefst 36 knelpunten gekomen. Hieruit hebben we er 12 geselecteerd en in het Actieprogramma Maatwerk Winkelambacht 2.0 gezet. Dit programma is in april 2019 aangeboden aan staatssecretaris Keijzer en staatssecretaris van Ark (SZW).
Op 12 februari 2020 was er een bijeenkomst om de voortgang van het actieprogramma te bespreken met staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken en staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken. Zowel Van Ark als Keijzer waren enthousiast over de actieve inzet en concrete oplossingen die de Coalitie Winkelambacht nu al – samen met de ministeries - voor elkaar heeft gekregen:
• De verantwoordingseisen van de subsidie praktijkleren zijn vereenvoudigd. Er wordt bovendien gekeken naar een volgende efficiencyslag en verlenging van de aanvraagtermijn. Dit is zorgt voor gemak en kosten besparing voor schoenmakers die BBL’ers in dienst nemen en hebben.
• Het arboportaal van het ministerie van SZW is verbeterd. Er staan nu antwoorden op veel gestelde vragen, zoals ‘Wat doet een arbo deskundige of een arbodienst?’. Animaties van de veel gestelde vragen staan op de homepage. Bekijk die animaties eens met uw medewerkers om arbeidsomstandigheden eenvoudig bespreekbaar te maken.
• De werkkostenregeling is verruimd: Het percentage van de werkkostenregeling is verhoogd van 1,2% naar 1,7%. Hierdoor heeft u meer vrije ruimte om zaken aan uw personeel te schenken.
• SZW en de branches zijn in overleg over de vereenvoudiging van de regels rondom arbeidsconflicten en re-integratie.
• Er wordt gewerkt aan een praktische RI&E-tool, die – net als de BHV-tool- ondernemers veel tijd en geld kan gaan besparen én zorgt voor een gezonde en veilige werkomgeving.
Voor een aantal andere knelpunten uit het actieprogramma wordt hard gewerkt aan concrete oplossingen. Over een half jaar wordt dan de balans weer opgemaakt over de vorderingen.
Medebron: NBOV en ANKO