Ondernemers die muziek in hun onderneming ten gehore brengen, ongeacht of dat alleen voor de werknemers of voor de klanten is, moeten betalen aan Buma en Sena. In het kort krijgen vervolgens componisten, tekstschrijvers en muziekuitgeverijen van Buma een vergoeding. Muzikanten en producenten krijgen een vergoeding via Sena.
Zaterdag 9 december 2023 kopte het NOS-nieuws (https://nos.nl/artikel/2500954-ondernemers-gaan-meer-betalen-voor-achtergrondmuziek) dat ondernemers voor de achtergrondmuziek in hun bedrijf meer geld moeten betalen aan Sena. Daarop kregen wij een aantal verontruste ondernemers aan de telefoon. Weer meer betalen?
Jaarlijks worden de vergoedingen die ondernemers aan Sena en Buma moeten betalen, geïndexeerd. Maar daar gaat het hier niét om. Ondernemers die meer moeten gaan betalen (of beter gezegd (opnieuw) moeten gaan betalen), zijn diegenen die zogenoemde ’rechteninclusieve’ of ’rechtenvrije’ muziek afspelen in hun bedrijf. Vooral de horeca maakt hier veel gebruik van. Voor deze diensten betalen ze minder dan voor de licentie van Sena.
Het gaat hier om muziek van minder bekende artiesten, dus veelal niet de populaire muziek die op de radio gedraaid wordt, waarbij de rechthebbenden afstand hebben gedaan van hun recht op een vergoeding. Diverse muziekdiensten bieden deze muziek aan. Ze wensen niet dat organisaties als Sena namens hen een vergoeding innen.
Vanaf 2024 kan dit niet meer. Sena beroept zich op een arrest van de Hoge Raad uit 2020 waarin - volgens Sena - zou staan dat óók voor deze rechtenvrije muziek auteursrechten moeten worden afgedragen, en wel aan Sena zelf. Dit omdat de organisatie een bij wet aangewezen exclusieve bevoegdheid heeft voor het innen van vergoedingen voor openbaarmaking van muziek. De afgelopen jaren voerde Sena een gedoogbeleid, maar daaraan komt nu een einde.
Ook bij Buma heeft een rechtszaak gezorgd voor een beleidswijziging
Het Gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat het niet is toegestaan om bedrijfsmatig gebruik te maken van streamingsdiensten die voor privégebruik bedoeld zijn. De rechter heeft daarbij ook bepaald dat Buma moet toezien op de handhaving hiervan en een ondernemer moet verzoeken het muziekgebruik onmiddellijk te staken. Het eigen Spotify-abonnement mag dus niet in bijvoorbeeld de bedrijfskantine worden gebruikt.
Bron: MKB-Nederland (https://www.mkb.nl/weekbulletin/meer-betalen-voor-muziek-het-bedrijf?utm_source=Nieuwsbrief_leden_ondernemerschap&utm_campaign=nieuwsbrief&utm_medium=e-mail)
Voor leden van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging is er een kortingsregeling van toepassing voor zowel Sena (korting van 19,5 % in 2023) als Buma (korting van 15 % in 2023) bij facturatie via de vereniging. Voor meer informatie raadpleeg de pagina op het leden gedeelte van onze website (https://www.schoenmaker.nl/createsite/security/security.asp?b_id=32062&url=%2Fclassic%2Fpg%2D32062%2D7%2D126924%2Fpagina%2Fnsv%5Fleden%5Fhome%2Ehtml%3Fselkzn%5Fdesign%5Fid%3D16126).