MKB-Nederland maakt zich zorgen over de toekomst van kleinschalig specialistisch vakmanschap. Het ministerie van OCW stopt eind 2020 de subsidie van het gelijknamige Meld- en Expertisepunt, terwijl dat meldpunt de afgelopen jaren veel ervaring en kennis heeft opgebouwd om kleine en unieke beroepen en hun opleidingen op mbo-niveau in de benen te houden. ”Die ondersteuning blijft nodig, om te voorkomen dat onmisbare beroepen straks dreigen te verdwijnen”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ”Dat belang moet toch ook door de overheid worden erkend.”
Beroepen waar je niet zonder kunt
Vonhof sprak zijn zorgen vanmiddag uit in Den Haag bij het Event Specialistisch Vakmanschap. De sector is in vele opzichten zeer relevant voor de samenleving, betoogde hij. ”Het gaat om de hoefsmid, de audicien, dakdekker en orthopedisch schoentechnicus. Beroepen waar je echt niet zonder kunt of wilt.”
Als voorbeeld noemde hij het beroep van betonstaalverwerker. ”Zonder dat beroep kan er geen brug in Nederland meer worden gebouwd. En toch was de opleiding jarenlang leeg. Door bemiddeling van het Meldpunt is de opleiding in september weer opgestart met vijftien studenten in de beroepsbegeleidende leerweg.”
Uitstervend beroep
Het Meld- en Expertisepunt Specialistisch Vakmanschap heeft als taak om met en binnen het mbo en het bedrijfsleven passende oplossingen te ontwikkelen voor dit soort kleine, specifieke beroepsopleidingen. ”Van een individuele mbo-instelling kun je niet verwachten dat die – uit kostenoogpunt – een opleiding overeind houdt waarvoor geen student zich aanmeldt. Maar als dat overal gebeurt, sterft eerst de opleiding en vervolgens het beroep uit. Daarom is het meld- en expertisepunt onmisbaar”, aldus de voorzitter van MKB-Nederland. ”Het is een belang van de sector, maar zeker ook van de samenleving.”
MKB-Actieplan
Nu OCW de subsidie van €450.000 per jaar per 31 december 2020 stopzet, hoopt hij op steun vanuit het ministerie van EZK. ”Dit onderwerp past uitstekend in het MKB-Actieplan van Mona Keijzer, want het gaat hier puur om mkb-ondernemers die dit soort specialistisch opgeleide vakmensen gewoon nodig hebben. Het gaat hier écht om kleine bedrijven. Met haar gaan we hierover verder in gesprek.”
Over specialistisch vakmanschap
In het specialistisch vakmanschap zijn in totaal 80.000 mensen werkzaam. Iets meer dan 1 procent van alle mbo-studenten (5.700) volgt momenteel één van de 140 kleinschalige opleidingen (minder dan 50 studenten per opleiding). Het gaat onder meer om audiciens (200 bedrijven, 2.000 werkzame personen), medewerkers steriele medische hulpmiddelen (1.000 bedrijven, 2.220 werkzame personen),dakdekkers riet (168 bedrijven, 834 werkzame personen) en orthopedisch schoentechnici (215 bedrijven, 1.800 werkzame personen).
Bron: MKB-Nederland (https://www.mkb.nl/nieuws/mkb-nederland-zorgen-om-toekomst-uniek-specialistisch-vakmanschap?utm_source=Nieuwsbrief_MKB-Nederland&utm_campaign=nieuwsbrief&utm_medium=e-mail)